Haan Kip Kuikens!
12mei/19Off

Moederdag 2019

Moederdag 2019

Sinds de een-na laatste moederdag is er zoveel veranderd.
Waar mijn lieve mama voorheen altijd mijn klankbord was, zo wijs en raak met haar woorden. We elkaar elke dag iets nieuws te vertellen hadden... Werd na de CVA, de afasie en apraxie zoveel anders. Door het ernstige herseninfarct heeft zij veel ingeleverd... Hebben wij ingeleverd... Verloren...
Maar tegelijk... Is de liefde misschien wel nóg dieper, de band nog hechter. De communicatie op een ander vlak, maar niet minder waardevol. Intuïtiever. Wat ben ik blij met, en trots op mijn mama. En daarin niet te vergeten ; op mijn papa. Die er altijd is... Voor haar, voor ons.

Spannende tijden hebben we ook dit jaar weer gekend. Vanzelfsprekendheid is er niet meer, en we koesteren het feit dat we opnieuw verjaardagen, en nu ook weer een moederdag met elkaar mogen vieren.

Moederdag. Waar ik voorheen nooit hield van commerciële dagen als deze, ben ik God zo dankbaar voor dit feit : Weer een gewonnen jaar met elkaar.

Wat een vooruitzicht...
Morgen het jaarlijkse beschuitje op bed. Met kopje thee, en zelfgemaakte knutsel. Waar Ilias al dagen over praat (" je gaat het echt heel leuk vinden mam. Ik heb het per ongeluk al twee keer laten vallen, maar het is geloof ik niet stuk. Maar je krijgt het pas zondagochtend".)

Vanmiddag kwam Ian thuis van een middagje winkelen met een vriendin, en bij thuiskomst duwde hij me - bijna achteloos- een tasje van Rituals in mijn handen. "Hierzo. Vast voor moederdag. Ik heb geen zin om tot morgen te wachten."
Een heerlijk, zorgvuldig uitgekozen luchtje.

Zulke uitingen van waardering en liefde.. Wat kan me dat ontroeren.

We weten èrg goed dat moeder-worden geen vanzelfsprekendheid is.
Het zien van onze 2 grote wonderen herinneren me daar dagelijks aan. God wat zijn we gezegend, en wat ben ik dankbaar dat ik hun moeder mag zijn.

Een mooie dag..met een lach en een traan. Omdat er in ons leven sinds de 2 vorige moederdagen zo veel veranderd is. Dat we beseffen hoe kwetsbaar het leven is...en hoe belangrijk ouders zijn. We zijn zó dankbaar dat we vandaag tòch weer onze moeder en schoonmoeder in het zonnetje mogen zetten....en ja, het is anders dan voorheen...maar nog intenser...omdat we hen Goddank nog bij ons mogen hebben. Nog steeds nieuwe herinneringen mogen maken.

Vandaag sta ik ook graag stil bij diegenen voor wie vandaag moeilijk was:
(Zonder namen te noemen hoop ik dat jullie weten dat ik dit aan jullie schrijf...)

Ik denk aan jou, voor wie vandaag moeilijk was. Omdat er gemis is. Omdat je zo graag je moeder nog hier dichtbij je zou wensen...maar zij hier niet meer is.

Aan jou, voor wie vandaag moeilijk was omdat het woord 'moeder' voor jou helaas niet symbool staat voor liefde en geborgenheid. Dat je dat zo intens hebt gemist...en nog.

Aan jou, voor wie de fysieke afstand tussen jou en je mams zo groot is...en je elkaar maar hooguit eens per jaar ziet, terwijl je haar zo mist.

Aan jou, voor wie een onzekere periode aanbreekt...hopend op nog een moederdag...

Aan jou, omdat je niet weet wie jouw moeder was...

Aan jou, na een zwangerschap van 18 weken werd jullie meisje geboren...je vierde wondertje ; een engeltje, het verdriet is nog zo pril.

Aan jou, omdat je de keus die je ooit dacht te moeten maken/ moést maken, nu verfoeit en daar zo mee worstelt.

Aan jou , voor wie vandaag moeilijk is omdat jouw diepste wens om mama te worden nooit is uitgekomen...

Aan jou, omdat jouw prachtige kindje niet gezond en sterk genoeg was om het leven te kunnen leven...en je hem veel te vroeg 'moest ' loslaten.

Aan jullie, voor wie vandaag moeilijk is omdat jullie kindjes niet levensvatbaar bleken...en jullie *vlinderkindjes voortleven in dromen en in jullie hart..maar het in huis zo stil blijft.

Aan jou, omdat ondanks dat je er bewust voor koos geen mama te worden, deze dag je raakt...

Aan jou, omdat je jouw moederhart opent voor de kinderen van een andere moeder, maar je daar nog zo weinig waardering voor terugkrijgt, en je daardoor aan jezelf twijfelt.

Aan alle moeders...pleegmoeders...adoptiemoeders....moeders in hart en ziel...wensmoeders...rouwende moeders...deeltijdmoeders, stiefmoeders, alleenstaande moeders...eenzame moeders...

Vandaag denk ik aan jullie❤

Reacties (0) Trackbacks (0)

Onze excuses, het reactie formulieren is op dit moment uitgeschakeld

Nog geen trackbacks.